A- A A+

lang switcher

Studia licencjackie – Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności – Organic Agriculture and Food Production (OAFP)

Wydział Rolnictwa i Biologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  

   https://www.facebook.com/oafp.wuls/

Misja Studiów

Misją studiów realizowanych w języku angielskim przez Wydział Rolnictwa i Biologii jest przekazanie holistycznej i interdyscyplinarnej wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego i produkcji żywności. Studia te są prowadzone przez najlepszych specjalistów z różnych wydziałów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz z zagranicy.

Cel Studiów

Studia licencjackie Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności zostały opracowane zgodnie z oczekiwaniami potencjalnych pracodawców w zakresie produkcji żywności ekologicznej. Nacisk kładzie się na innowacyjne metody nauczania aktywizujące studentów i przygotowujące ich do przyszłej pracy. Studia będą dawały dobre możliwości rozwijania niezbędnych umiejętności i wiedzy w pożądanych specjalnościach. Absolwenci mogą znaleźć pracę w całym łańcuchu produkcji żywności ekologicznej, przetwórstwie, handlu, systemie kontroli i certyfikacji jak również w różnych firmach związanych z edukacją, rozpowszechnianiem i usługami doradczymi w zakresie rolnictwa ekologicznego.

Szczegółowy program studiów

Program podzielony jest na sześć semestrów. Składa się zarówno z wykładów, ćwiczeń laboratoryjnych oraz  ćwiczeń praktycznych / warsztatów.

Szczegółowa lista przedmiotów:

  • Pierwszy rok: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Ochrona środowiska, Chemia, Podstawy botaniki, Agrometeorologia, Globalna produkcja żywności, Informatyka, Język obcy, Zrównoważone systemy produkcji żywności, Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich, Agroekologia, Gleboznawstwo, Mikrobiologia gleb i roślin, Fizjologia i ekologiczne żywienie zwierząt, Podstawy biochemii i fizjologii roślin, Wyjazdy studyjne do gospodarstw ekologicznych, Prawo żywnościowe lub Prawo rolne, Podstawy żywienia człowieka.
  • Drugi rok: Uprawa gleby, Hodowla roślin i materiał siewny, System kontroli i certyfikacji produkcji ekologicznej, Zarządzanie ochroną roślin w rolnictwie ekologicznym, Odżywianie roślin w systemie ekologicznym, Technologie rolnicze dla rolnictwa ekologicznego, Mikrobiologia żywności, Surowce ekologiczne, Wyjazdy studyjne do gospodarstw ekologicznych, Ekologiczne gospodarowanie na użytkach zielonych, Ekologiczna uprawa roślin polowych, Ekologiczna uprawa warzyw i owoców, Chwasty i metody ich ograniczania w rolnictwie ekologicznym, Metodologia badań naukowych, Produkcja zwierzęca w rolnictwie ekologicznym, Zagrożenia bezpieczeństwa żywności.
  • Trzeci rok: Seminarium dyplomowe, Statystyka matematyczna, Organizacja gospodarstw ekologicznych lub Rynki i marketing żywności ekologicznej, Konwersja gospodarstwa na system ekologiczny, Przetwarzanie ekologicznych surowców roślinnych, Bezpieczeństwo i higiena żywności, Ekologiczne aspekty żywności i żywienia, Przetwarzanie ekologicznych surowców pochodzenia zwierzęcego, Międzynarodowe rynki rolne, Zioła w rolnictwie ekologicznym, Przedsiębiorczość w biznesie ekologicznym.

Wymagania: Certyfikat szkoły średniej. Potwierdzona znajomość języka angielskiego. Kwalifikacja na podstawie wyników świadectwa szkoły średniej i zainteresowań zawodowych.

Czas trwania: sześć semestrów; początek: 1 października

Rekrutacja: http://www.sggw.pl/for-candidates/recruitment/1st-degree-studies

Liczba dostępnych miejsc: od 35 do 45

Czesne: dla studentów - Polaków studia są bezpłatne, dla studentów obcokrajowców pierwszy cykl studiów rozpoczynający się w najbliższym roku akademickim - 2018/19 jest bezpłatny dzięki  współfinansowaniu studiów z programu POWER – „Sukces z natury”.

Główne tematy

Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Ochrona środowiska, Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich, Agroekologia, Kontrola i system certyfikacji produkcji ekologicznej, Nauki o glebie, Mikrobiologia gleb i roślin, Fizjologia zwierząt i żywienie organiczne, Produkcja zwierzęca w rolnictwie ekologicznym, Odżywianie roślin w systemie ekologicznym, Ekologiczna produkcja warzyw i owoców, Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym, Technologie rolnicze dla rolnictwa ekologicznego, Konwersja gospodarstwa na system ekologiczny, Przetwórstwo ekologicznych surowców roślinnych, Przetwórstwo ekologicznych surowców zwierzęcych, Bezpieczeństwo i higiena żywności, Ekologiczne aspekty żywności i żywienia, Przedsiębiorczość w biznesie ekologicznym.

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze stron SGGW, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej oraz uzyskać wiedzę jak zarządzać ustawieniami dotyczącymi ciasteczek sprawdź naszą polityką cookies.